Tez ve Proje Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tez, tartışmaya ve bir iddiaya dayanarak, fikir ileri sürmektir. Öğrencilere proje ve tez yazdırmanın amacı araştırma yapma yeteneği kazanması ve yaptığı araştırma ile bilime katkı sağlamasıdır. Tez ve Proje yazımı akademik bir iş olması nedeni ile, profesyonel yazarlar tarafından bile zor bir işlem olarak görülmektedir. Üniversite öğrencileri tez ve proje yazma konusunda bazı sıkıntılar yaşamaktadır ya da tez yazmayı vakit kaybı olarak görmektedir. Bu nedenle bazı öğrenciler tez yazdırma fiyatları yolunu seçip, tezlerini farklı kişilere yazdırmaktadır. Tez yazmak aslında düşünüldüğü kadar kolay bir iş değildir. Başarılı bir tez yazmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

·         Araç ve Gereçlerin Belirlenmesi

Tez ve proje yazmaya başlarken ortada hiçbir materyal ve konu olmayabilir.  Fakat tez yazımına bir yerden başlamanız gerekmektedir. Bu nedenle tez ve proje yazımı için kullanacağınız yazım programını belirlemek ile işe başlayabilirsiniz. Örneğin, Microsoft Word dokümanlarını kullanarak adınızın ve soyadınızın yazılı olduğu bir tez kapağı hazırlamanız, teziniz ile ilgili ilk adımı atmanızı sağlayacaktır. Tez ve projenizi hangi dokümanları kullanarak yazacağınıza karar verdikten sonra literatür taramalarında nasıl bir arşivleme sistemi kullanacağınıza karar vermelisiniz.

·         Bitirme Tarihini Belirleme

Tez ve proje yazmaya başlarken ilk olarak kendinize bitirme tarihi belirleyerek başlayabilirsiniz. Kendinize uzun süreli bir takvim çıkartarak tezinizi bitirmeniz gereken tarihi işaretleyip, belirlediğiniz tarihin öncesine ana bölümleri ne zaman bitirmeniz gerektiği ile ilgilide tarih ayarlaması yapabilirsiniz. Tezini kendi yazmayıp, tez yazdırma ücreti yolunu seçen kişilerin bu tarz planlamalar yapmalarına gerek kalmayacaktır.

·         Literatür Taraması Yapmak

Tez ve proje yazacağınız alan hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bunun içinde o alanla ilgili güncel haberleri takip edeceğiniz ve temel bilgileri öğreneceğiniz bir literatür taraması yapmanız gerekmektedir. Başarılı bir şekilde yazılacak tez ve proje, iyi bir literatür araştırması yapmaktan geçmektedir. Tez konunuzu tam olarak belirlemiş olmasanız bile, konu ile ilgili anahtar kelimeler bulmalısınız. Bu anahtar kelimeler, uzmanlık alanınızla alakalı olmak zorundadır. Belirlediğiniz Anahtar kelimeler hakkında araştırmalar yaparak tez ve projenizi yazmaya başlayabilirsiniz. Araştırma yaparken en fazla iki kaynak kullanmaya özen göstermelisiniz. Belirlediğiniz bu kaynaklar en son çıkan ve en doğru yayınlar olmalıdır. Öğrencilerin birçoğu bu işlemleri yaparken zorluk yaşamaktadır. Bu doğrultuda, tez yazan yerler hizmeti veren firmalardan yardım almayı deneyebilirsiniz.

·         Tezinizin Başlığını Belirleyin

Literatür taraması yaptıktan sonra, öğrenciler konu hakkında kafasında bir şeyleri şekillendirmiş olmalıdır. Başlığı belirleme sırasında, genel kelimeler seçerek, kendi cümlelerinizi kurmaya özen göstermelisiniz. Taslak başlığınızı belirledikten sonra tez danışmanından fikir alıp seçmiş olduğunuz konu hakkında konuşabilirsiniz. Tez ve proje konunuz, danışman tarafından da onaylandıysa başlığınızı buldunuz demektir.

·         Giriş, İç Bölüm ve Sonuç Bölümlerinin Hazırlanması

Belirlediğiniz alt başlıklardan faydalanarak iç bölümleri doldurmalısınız. Tezinizin özetinden sonra jüri üyeleri tarafından en çok okunacak kısmı sonuç bölümüdür. Jüri üyeleri sonuç bölümüne bakarken teziniz hakkında önemli fikir sahibi olacaktır. Bu nedenle, bu bölümde tez ve projeniz hakkında tarafsız yorumlarda bulunmalısınız. Tez yazımında giriş bölümünü en son yazmanızın sebebi, artık teziniz bittiği için nasıl bir çalışmaya giriş yazacak olduğunuzu biliyor olmanızdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Knight Online Achievement ve Ödül Sistemi

Sap2000 Kursu